Szkocka, bourbon a whisky – różnice

Choć nie dorównuje popularnością wódce, whisky jest chętnie wybieranym trunkiem przez Polaków. Pijemy ją na różne sposoby. Najwięcej osób miesza whisky z colą, co nie jest mile widziane przez wytrawnych smakoszy tego alkoholu. Niektórzy piją wyłącznie samą whisky, próbując wyczuć i nazwać wszystkie aromaty. Inni z kolei preferują whisky z lodem, a jeszcze inni rozcieńczają ją wodą. Co ciekawe, każdy z wymienionych sposobów spożywania trunku jest w porządku. W końcu chodzi o to, by cieszyć się nim, a nie pić na siłę. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj whisky wybrać. W tym artykule przybliżymy je wszystkie.

Rodzaje whisky

Whisky to alkohol wytwarzany z ziaren zbóż. W zależności od użytych ziaren, mamy do czynienia z różnymi rodzajami trunku. Większość z nich dojrzewa w dębowych beczkach do czasu, aż nie osiągnie właściwego wieku produkcyjnego. Zgodnie z prawem, whisky powinno zawierać minimum 40% alkoholu. Zazwyczaj jest to jednak 43% lub 46%.

Szkocka a whisky

Jednym z najpopularniejszych rodzajów whisky jest szkocka. Często widzimy ją w amerykańskich filmach i serialach. Jak można się domyślić, jest wytwarzana w Szkocji. Musi dojrzewać co najmniej trzy lata. Produkuje się ją ze słodu jęczmiennego. Wyróżniamy dla główne typy – single malt oraz single grain. Pierwszy produkuje się w jednej gorzelni wyłącznie z wody i słodu jęczmiennego. Drugi z kolei, choć też jest produkowany w jednej gorzelni, może zawierać inne ziarna zbóż.

Bourbon a whisky

Jak wypada porównanie bourbon a whisky? Jest to oczywiście jeden z rodzajów trunku. Wytwarza się go z zacieru kukurydzianego. Musi leżakować co najmniej dwa lata, zaś każda odmiana dojrzewająca krócej powinna mieć podany wiek na etykiecie. Dowiesz się o tym więcej na przykład ze strony https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykanskabourbon-whisky-kanadyjska. Możesz też poszukać informacji, wpisując w wyszukiwarkę frazę ,,bourbon a whisky”. Bourbon musi zawierać co najmniej 40% alkoholu. Istotne znaczenie ma także zawartość zacieru. Powinien składać się przynajmniej w 51% z kukurydzy.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *